Българското знаме грейна в Уганда благодарение на Шукри Халилов от Рудозем

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Още един кладенец с дарения от Родопите беше открит преди броени дни в Африка. Идеята е на 44-годишния Шукри Халилов от Рудозем, който от няколко години редовно организира благотворителни акции за подпомагане на крайно бедните хора в Нигерия, Кения и Уганда.

Кутия за дарения стои постоянно в малкото магазинче на Шукри Халилов в Рудозем. Там се събират парични помощи за крайно нуждаещите се хора в Африка. За Шукри всичко започнало преди седем години, когато точно преди Коледа голям пожар изпепелил почти всичко в дома му.

"Пред нас беше пълно с хора, които искаха да помогнат. Толкова хора идваха, че даже връщах някои от тях, тъй като нямаше какво да правят. И тогава в мен се събуди това чувство, разбрах че добрината, особено тук при нас, се е запазила", сподели Шукри  пред телевизия Bulgaria ON AIR.

След тази трагедия мъжът и семейството му решават с лични средства да изградят първия кладенец в Африка. 

"И тогава видях, че тези средства наистина много помагат на хората в огромна нужда. Малко по малко започнах да контактувам с такива хора от Африка, сега интернет предоставя такава възможност. Започнах с лични средства да дарявам малки суми за храна, за дрешки", разказа благодетелят. 

Към Халилов се присъединяват и други хора и даренията нарастват. Така с пари от кампаниите досега в Нигерия, Кения и Уганда са направени шест кладенеца, от които стотици хора си наливат чиста вода. Местните хора са толкова благодарни, че слагат навсякъде табели откъде е дарението.

"Цялото село се събира да отправи молитва за човека, който е дарил или за хората, които са дарили. Навсякъде това нещо е от огромно значение за тях. Това им носи огромна радост и това е невероятно усещане като го видите", каза още Шукри. Той уточнява, че нуждаещи се хора има навсякъде по света, но не се е сблъсквал с такава нищета като в Африка. Затова събирането на дарения за далечния континент се е превърнало в негова кауза.

Сега набира средства за строежа на покрив на училище. Ще са нужни към 7 хиляди евро, част от тях са събрани, а кампанията продължава.


Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини