Планът за възстановяване се бави, по 2 млрд. лв. на месец трябва да договаряме

Андрей Новаков, снимка: Пресцентър
Андрей Новаков, снимка: Пресцентър

169 милиарда лева са плащанията за следващата година от европейския бюджет. 3,4 милиарда лева от тях са заделени за България по линия на кохезионната политика и земеделието.

Има ли риск да загубим част от тях? Коментар на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков - един от преговарящите по европейския бюджет.

"Надяваме се те да бъдат изразходвани, защото това са 3,4 млрд. лв., до които България ще има достъп и ще може да използва. Дали ще се възползва от тази възможност, дали ще ги използва до края, зависи само от българското правителство, което и да е то, в рамките на следващите 12 месеца". Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Новаков.

Новаков поясни как са разпределени парите. Най-голяма порция от 1,9 млрд. отива по линия на оперативните програми за градска инфраструктура, строителство на пътища, жп линии, за заетост, за подкрепа на бизнеса. Въобще – всичките оперативни програми, с които разполагаме, включително за опазване на околната среда.

Следващата част е 1,5 млрд. лв. директни плащания към фермерите. Тези пари от ЕС най-пряко се усещат от тях и ще ги подпомогнат в много трудна обстановка – поради покачването на цените на суровините, на газа и др. 890 млн. лв. се отделят за развитие на селските региони. Това е само в рамките на една година.

"Ако се използват до края на срока, тези 3,4 милиарда лева биха се усетили навсякъде в България. Сумата е значителна", заяви Ковачев.

Той уточни, че това са средства, които България може да получи от изминалия програмен период, от проекти, които и в момента се довършват. Имаме и 260 милиона лева за справяне с последствията от ковид.

"Това, което ме тревожи, е забавянето на Плана за възстановяване. Първите траншове, които в други държави бяха получени преди около година, не ме успокояват. Да боравим с фактите. Ние имаме време до 31 юли догодина да договорим над 12 милиарда лева. И време до 2026 г. да ги изпълним и да ги отчетем. Дали за 3 години може да се изпълни и отчете голям инфраструктурен проект? Тревожи ме, че имаме малко време по Плана. Това означава, че трябва да договаряме почти по 2 милиарда на месец. Половината от проектите са одобрени, половината – не. Най-голямата, която предстои да бъде одобрена, е регионално развитие. Това са инфраструктурните проекти", коментира Новаков.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини