Онкоболницата иска да спре от експлоатация апарат с радиоактивна глава

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Медицински апарат трябва да бъде изведен от експлоатация в СБАЛО „Свети Мина” ЕООД-Благоевград. За да се случи това, е нужно съгласието на Общинския съвет. Решението трябва да се вземе утре. Управителят на здравното заведение д-р Теодор Велчев информира местните парламентаристи, че въпросният медицински апарат е за кобалтово лечение ТЕРАБАЛТ ТИП 80, който има радиоактивна глава, съдържаща радиоактивен източник Co-60. Апаратът ще се върне на производителя, а радиоактивната глава ще се загроби. В помещението, където се намира сега тази техника, се предвижда монтаж и инсталация на нов линеен ускорител.

Необходими са спешни действия за извеждането на апарата от експлоатация, защото това е сложен процес и изисква координация с Агенцията за ядрено регулиране. Вече е проведен разговор с производителя, който е уточнил, че действията па извеждане на апарата от експлоатация - демонтаж, предаване и загробване на радиоактивната глава на техниката, ще струва 35 000 евро.

Д-р Теодор Велчев очаква още едно решение на местния парламент, което касае изпълнението на проект за внедряване на съвременна медицинска апаратура. Онкоболницата има сключен договор за кредит с Фонд ФЛАГ ЕАД. Управителят иска да се закупи лабораторен сет за биохимия в комплект със система за пречистване на вода на стойност 35 000 лева без ДДС, автоматичен хематологичен анализатор на цена от 22 000 лева без ДДС и автоматичен имунологичен анализатор на стойност 27 000 лева без ДДС.

Утре съветниците ще трябва да вземат решения и по двете искания на д-р Велчев.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини