БСП-Благоевград свали доверието от Корнелия Нинова и поиска ново партийно ръководство

Корнелия Нинов, снимка: Пресцентър
Корнелия Нинов, снимка: Пресцентър

Ще възстановим ли достойнството на БСП, или ще останем неми свидетели на окончателното й превръщане в малка партия със символично политическо влияние? С  този въпрос общинската организация на партията в Благоевград свали доверието от националния лидер и поиска оставката на  Корнелия Нинова.

„Другари, днес е решаващият час! Конгресът до края на 2022 година е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местната власт през есента на следващата година. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от Корнелия Нинова. БСП в момента е в системна – идейна, организационна и кадрова криза. Изходът от нея  е нов председател, връщане към социалистическите идеи и ценности, ново политическо поведение и адекватни послания на партията към обществото“, пишат в нарочна декларация благоевградските социалисти.

Те настояват за свикване на Конгрес в началото на декември, на който основна точка в дневния ред да бъде избор на ново ръководство.

Ето и цялата декларация, подписана от общинската организация на БСП:

Левите хора в нашата община и област, представители на всички поколения, на различни професионални и социални групи, изразят масово тревогата си от поредното тежко изборно поражение на БСП. Поражение, довело някога милионната по резултати партия до срамното пето място с 9 процента от гласувалите и едва 3 процента от българските избиратели.

Данните за доверието в нашата партия са безжалостно свидетелство за стопяването й – и като численост, и като влияние сред активните социални групи и по райони в страната. През 2017 г. БСП спечели 955 000 гласа и бе единствената алтернатива на модела ГЕРБ. Но след поредица грешки и волунтаристични решения на ръководството партията намали подкрепата си с 50 процента през 2021 година, за да привлече през 2022 година едва 237 000 гласа. За първи път през последните 30 години в осем многомандатни района БСП няма народни представители и се превръща в регионална сила. Тя не е припозната дори сред най-възрастното поколение, а влиянието й сред младите и активни гласоподаватели е нищожно.

И въпреки съкрушителната загуба ръководството на БСП за пореден път неглижира тревогите на социалистите с обещания за „обективен анализ“, оправда се с вътрешната опозиция, задкулисието, машинното гласуване, пандемията, служебното правителство и президентската администрация.

Всъщност избирателите се отдръпнаха от БСП заради цялостното поведение на партията, липсата на морал в действията и позициите й – коалицията с десни партии и корпоративни кръгове за сметка на трудовите хора, но и заради колебливата позиция към Русия, износа на оръжия за Киев и безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати от кабинета на Кирил Петков.

Жизненоважният въпрос днес е: Безвъзвратно ли са изгубени тези наши членове и симпатизанти и какво да направим, за да ги спечелим отново за идеите на социализма?

Анализът на причините за поредните изборни поражения показва недвусмислено, че те са свързани с тежките политически грешки на председателя на БСП, обкръжението й и овладените от тях Изпълнително бюро, Национален съвет, Общопартийна контролна комисия. Последствията от погрешния стил и методи на ръководството са:

Отварянето на конфликти в БСП, отстраняването и изключването на социалисти с различно мнение

Разбиването на областни и общински организации и силовото налагане на водачите и разместване на изборните листи

Липсата на адекватни усилия за обединение на левите сили в България, привличането на отблъснатите и изключени социалисти и отваряне на партията към милионите безпартийни трудови хора

Отсъствието на ясни секторни политики и половинчати решения но остри социални проблеми – плоския данък, търговския статут в здравеопазването, отказа от балансирана вътрешна политика

Противопоставяне на Нинова и обкръжението й срещу президента Румен Радев, който досега беше принципен към партията и левицата, което допринесе за утвърждаването му като национален лидер

Участието в провалилата се коалиция с десни, антикомунистически и русофобски партии, мълчаливото съгласие при въвличането на страната в лобистки и корупционни схеми в полза на чужди интереси и олигархичния капитал

Тези политически, икономически и социални грешки, резултат на политическите капризи и властовата амбиция на председателя, изискват поемане на политическа отговорност чрез оставка – това е нормалната демократична партия.

Въпросът пред всеки социалист е един – ще възстановим ли достойнството на БСП или ще останем неми свидетели на окончателното й превръщане в малка партия със символично политическо влияние.

За спирането разпада на БСП членовете на общинската организация на БСП в Благоевград сваляме политическото си доверие от председателя на БСП и от Изпълнителното бюро и взехме решение за:

Свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП на 10-11 декември

Заседанието на Конгреса да бъде проведено при следния дневен ред:

Приемане на Манифест, с който БСП да се  обърне към всички леви формации и избиратели

Промени в Устава на БСП за възстановяване на колективното ръководство на партията

Промени в ръководните органи на БСП

Другари, днес е решаващия час! Конгресът до края на 2022 година е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местната власт през есента на 2023 година.

За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от Корнелия Нинова. БСП в момента е в системна – идейна,, организационна и кадрова криза.

Изходът от нея  е нов председател, връщане към социалистическите идеи и ценности, ново политическо поведение и адекватни послания на партията към обществото.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини