До 30 декември подават оферти за технически проект за ремонта на близо 42 км от пътя Гоце Делчев-Доспат

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Областно пътно управление - Благоевград стартира обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на 41,9 км от пътя III-197 Гоце Делчев – Сатовча – Доспат /от км 0 до км 41+900/. Третокласният път е единствената пряка връзка между областите Смолян и Благоевград. Той е с важно значение за развитието на туризма в региона, тъй като по него се осигурява достъп до „Ягодинската пещера“ и пещерата „Дяволско гърло“, както и до с. Триград и Триградското ждрело. Срокът за подаване на оферти в обществената поръчка е до 30 декември т. г., а индикативната ѝ стойност е 838 000 лв. без ДДС.

Участъкът, за който ще се изготви технически проект, започва от кръговото кръстовище с второкласния път II-19 Симитли – ГКПП „Илинден“ в град Гоце Делчев и завършва при границата между областите Благоевград и Смолян /в района след село Осина/. Отсечката преминава през селата Дъбница, Долно Дряново и Сатовча. Включено е и проектиране за ремонт на 11-те мостови съоръжения. Подобряване на състоянието на отделни участъци от пътя е изпълнено преди повече от 10 години.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да стартира необходимото възстановяване на участъците.

Предстои проектирането и укрепването на други два участъка от пътя III-197 Борино – Тешел – Девин (от км 78+130 до км 78+500 и от км 85+890 до км 86+010) в област Смолян. Отсечките са силно компрометирани от обилните валежи от дъжд и придошлите води на Широколъшка река и р. Въча през декември м. г. Участъците са преди село Тешел и в района след кв. „Настан“ на Девин. Подписан е договорът с избрания изпълнител след проведена процедура по ЗОП за проектиране и изпълнение на укрепителни дейности.

Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ включва и изготвянето на технически проект за основния ремонт на още 46,3 км от пътя III-197 Доспат – Борино – Тешел. Това е отсечката от района на язовир „Доспат“ до разклона за кв. „Настан“ на град Девин. Предвид сложността на дейностите се налага отделна процедура за проектирането и изпълнението на укрепителните работи на двата участъка при 78-ми км и при 86-ти км на трасето. Тръжната комисия в обществената поръчка продължава работата си с разглеждането на постъпилите ценови предложения за проектиране на основния ремонт на пътя в област Смолян.​

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини