Тръгват ли лихвите нагоре? Европейската централна банка ги повишава

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения на основните лихвени проценти. За това предупреди управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, зитиран от NOVA.

Целта на банката е да вкара инфлационния натиск в рамките на желаните 2%. Данните за октомври обаче показват, че инфлацията в еврозоната достига 10,6 на сто на годишна база. Това е най-високото й равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г.

Повишаването на цените е стимулирано от високите тарифи за природния газ поради ограничаването на руските газови доставки от началото на войната в Украйна. Друга причина е нарушаването вериги на доставки на части и суровини на фона на възстановяващото се търсене след премахването на много от COVID ограниченията.

След като изчака продължително време, без да повишава основните лихвени проценти, ЕЦБ започна да ги вдига ударно през юли в опит да се справи с бързо растящата инфлация.

Анализатори очакват централната банка отново да вдигне лихвите на заседанието си на 15 декември. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини