Просветното министерство предлага турското робство да се нарича „съвместно съжителство”

Просветното министерство предлага турското робство да се нарича  съвместно съжителство”
Снимка: manager.bg

Министерството на образованието предложи „съвместно съжителство”  като нова, коректна формулировка на 500-те години турско робство. Това стана ясно по време на представянето на плановете на новите учебни програми по „История и цивилизация" за 2, 6 и 8 клас. Децата ще изучават по история и темата за българите в османската политическа система, пише Дарик.

Когато новата учебна програма влезе в сила, шестокласниците ще учат за устройството на Османската империя, както и за мястото на българите в системата на османската държава.

Според експерта по история към Министерство на образованието Радостина Николова в програмата не се влагат определения, а издателите на учебниците сами ще решават дали да използват понятията „владичество” или „робство”.

„Преди да прочетете очакваните резултати за съвместното съжителство, много ви моля, върнете се по-нагоре в учебната програма и вижте, че има политическа система на Османската империя, което означава, че, отново се връщам към това, характеристиката на тази политическа система ще я даде науката. В последно време в историческото пространство, мисля, че отдавна затворихме един спор - присъствие, робство и така нататък. И се наложи един термин, който се използва - владичество. Това е начинът, който най-лесно може да обясни управлението на чужд владетел по българските земи. Произходът е гръцки - игемон, владетел и от там иго и „Под игото”, каза тя.

Николова посочи, че няма да намаляват оценките, ако ученик използва определението „робство” в часовете по история.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини