Десетки сведоха глава пред героите на Баненска буна

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

С поднасяне на венци и цветя разложкото село Баня отбеляза 144 години от най-драматичните дни по време на  втория етап на Кресненско-Разложкото въстание, наречено Баненска буна. Кметът на населеното място Магда Първанова припомни историята от 14 ноември 1878 година.

“За подвига на комитите Иван и Георги Гръчеви, войводата Георги Банков и Тодор Пармаков- Хайдутина и непримиримите въстаници, които с песен на уста и развявайки знамето със свещеното за България “Свобода или смърт”, дадоха живота си за свободата. Нека отеква посланието им, а нашата признателност не е символ на тъга и мъка, а е символ на това, че ги помним и носим в сърцата си ..и се водим от техния завет за да пребъде нашата Баня!” , възпомена загиналите кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов.

Програмата по повод годишнината от Кресненско-Разложкото въстание завърши с изпълнения на децата от Вокална група “Пиринска фантазия”, с ръководител г-жа Яна Добрева-Топузова.

Преди 144 години 14 ноември се превръща в най-скръбната и черна дата, превръщайки Баня във втори Батак. При потушаване на въстанието на българите от селото поробителите изгарят стотици християнски къщи, десетки работилници и малки дюкяни, отнемат живота на стотици хора.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини