Икономии на средства и по-малко дейности през зимата в читалищата на Пиринско

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Икономии на средства и ограничение на дейности. Това очаква читалищата в Пиринско през зимните месеци, за да може културните институции, тези средища на българщината, да си платят сметките за отопление. Защото за тази година те получиха увеличение на субсидията само с 10,3%, а в същото време цените на енергоносителите са в пъти по-високи.

„Не само отоплението е проблем. Намаляваме транспортни разходи, отказваме участия, за да пестим. Ако разчитаме само на субсидията, няма да можем да осигурим средства за други дейности освен за работни заплати. Затова отдаваме зали под наем, търсим и спонсори, но е трудно, самият бизнес е притеснен, не му е до дарения“, коментира Васил Новоселски, председател на НЧ „Никола Вапцаров-1866“-Благоевград и на Областния читалищен съвет, член на Върховния читалищен съвет в страната. Преди повече от две седмици той и колегите му провели среща с министъра на културата, за да се търси решение на проблемите с недостатъчното финансиране. Защото сега има служители в читалищата, които вземат по 700-800 лева, а това е обидно малко. Все пак народните читалища са пазителите и стожерите на традициите, обичаите и обредите ни, дават поле за изява на хиляди самодейци.

Друг голям проблем са неработещите читалища, които прибират субсидии, а не осъществяват никаква реална дейност. По този начин финансовият ресурс се разпилява, има хора, които се облагодетелстват. И това е за сметка на тези читалища, които работят, но не получават достатъчно пари за издръжка на дейността си. „Не може да има виртуални читалища. Това е пълен абсурд. То може да е всичко друго, но не и читалище. Едно такова се намира и в нашата община Благоевград. Нужно е да се премахнат такива практики, които само прибират държавен финансов ресурс, а не осъществяват никаква дейност“, категоричен е Васил Новоселски.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини