Горски зарибиха с 15 000 рибки язовира в Панчарево

Снимки: ЮЗДП
Снимки: ЮЗДП

При съвместна акция на Министерството на земеделието и Община Панчарево бяха пуснати 15 000 риби - толстолоб и бял амур. Целта на зарибяването е да се подобри състоянието на водите в язовира. 

Зарибителният материал е осигурен от Югозападното държавно предприятие и е доставен от рибовъдно стопанство в Хасковско, поясни д-р инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП. Пречистването на чашата на съоръжението от наносни отложения чрез зарибяване с растителноядни видове риби е с цел да се намали биомасата. 

„Средствата за днешната инициатива в размер на 15-20 000 лева са осигурени от Югозападното държавно предприятие”, уточни зам.-министър Валентин Чамбов. Той поясни, че Министерството на земеделието е наясно със състоянието на язовира – затревен, заблатен и с много наноси. „Ще опитаме с най-лесните методи, сред които е зарибяването, и ако не успеем с тях, ще трябва да търсим и други механизми, които са по-скъпи и по-трудоемки”, каза още заместник-министърът. Министерството на земеделието ще проучи възможността да забрани за период от една година любителския риболов. 

"През пролетта ЮЗДП извърши зарибяване на балкански реки с над 120 000 балкански пъстърви", припомни д-р инж. Дамянов. Въпреки че това не е основен приоритет на предприятието, то е готово винаги да съдейства при подобни социални и екологични инициативи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини