Кметът Илко Стоянов участва в Общо събрание за саниране на жилищен блок

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов се отзова на отправена покана от живеещи в бл. №35 в ж.к. „Ален мак“ и присъства на Общо събрание на етажната собственост. Обсъдени бяха условията и реда, предвидени в проекта на МРРБ за енергийно ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост за саниране на жилищни сгради.
Стоянов изрази категорична готовност за съдействие от страна на Общинска администрация в процеса по кандидатстване по Програмата, която се очаква да стартира през настоящия месец.

„От всички въпроси, които коментираме на тази среща, ясно личи, че сте подготвени и добре информирани за изискванията за саниране. Този факт е наистина похвален и ви дава предимство при покриване на критериите. Надявам се повече хора да последват примера ви. Естествено, няма как да не изникват и нови въпроси, затова екипът, с който работя, ще оказва логистична помощ на жителите. Благоевград се конкурира на равни начала с всички останали Общини в България, което има своите предимства и недостатъци. Едно от положителните неща сега за разлика отпреди е, че по Програмата има ясни критерии за класиране по точкова система. Освен това този път хората ще могат да бъдат активни в целия процес по осъществяване на контрол“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той припомни, че първото важно условие е кандидатите да имат регистрирано сдружение. По време на срещата бе акцентирано и върху необходимостта от това да има 100% съгласие на собствениците.

Бе коментирано и условието, че всяко сдружение ще трябва да изготви за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване, а в случай че кандидатите бъдат одобрени разходите за това ще бъдат възстановени като безвъзмездна помощ от ЕС, при сключване на договор за саниране.

“За улеснение на хората сме публикували насоките за кандидатстване, списъци с регистри на фирмите, които могат да извършват техническо и енергийно обследване, както и други документи на страницата на Община Благоевград “, поясни още кметът Стоянов.

Информацията може да бъде намерена на следния линк: http://www.blgmun.com/calendar317/sanirane.html .

„Разбира се има неща и изисквания по Програмата, които не са в компетенциите на Община Благоевград, но екипът на общинска администрация ще съдейства на хората по всички въпроси, които са в правомощията ѝ“, заяви още Илко Стоянов.

По време на срещата живеещите в бл. 35 в ж.к. „Ален мак“ заявиха желание да получат и пейки от Община Благоевград, които да бъдат поставени на общодостъпни места за хората в квартала. Кметът пое ангажимент съоръженията да бъдат доставени и монтирани в най-скоро време. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини