Еразъм седмица събра в ЮЗУ представители на 25 образователни институции от Европа, Африка и Азия

Снимки: ЮЗУ
Снимки: ЮЗУ

50 участници от 25 институции от Европа, Африка и Азия взеха участие в първата международна Еразъм седмица, организирана от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Мащабният образователен форум на тема „Висшето образование – актуални перспективи и хоризонти“ се проведе в периода 7 – 11 ноември 2022 г. Той бе официално открит в Университетския център „Бачиново“ от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. Ректорът поздрави участниците и подчерта важността на събитието, което за първи път се провежда в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Проф. Юруков отбеляза, че срещите и семинарите, част от програмата на форума, дават възможност за обмяна на добри практики и ползотворни дискусии, и поставят основи за бъдещо сътрудничество.

Приветствия към участниците отправиха още д-р Ивана Радонова, държавен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката и Димитър Ничев, директор на дирекция „Селекция, договориране и отчитане“ в Центъра за развитие на човешките ресурси.

Програмата на международната седмица включваше семинари и лекции. Работните срещи бяха съчетани и с културна програма, целяща запознаването на участниците с културните и исторически забележителности на Благоевград и региона. Гостите от Сърбия, Северна Македония, Турция, Албания, Франция, Словения, Косово, Литва и Мавриций имаха възможност да научат традиционни български хора, представени от студенти на Факултета по изкуствата, начело с проф. Николай Цветков.

Участниците във форума получиха своите първи уроци по български език по време на курса, воден от доц. д-р Биляна Тодорова, който постави начало на третия ден от Еразъм седмицата. Денят продължи с уъркшоп на тема „Влиянието на културата за насърчаване на международното сътрудничеството между университетите“, воден от проф. Рамен Моотооганген от Университета на Мавриций. Програмата завърши с посещение на Рилския манастир.

Семинарите в четвъртия ден от Еразъм седмицата бяха посветени на интернационализацията на университетите, международните стратегически алианси във висшето образование и международното сътрудничество. Лектори бяха проф. Бавиш Джугурнат от Университета на Мавриций, проф. д-р Мария Станкова от Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, гл. ас. д-р Емелина Заимова от Философския факултет и гл. ас. д-р Веселина Дългъчева от Природо-математическия факултет.

Паралелно с обучителната програма, част от гост-лекторите изнесоха лекции в Правно-историческия факултет, Стопанския факултет, Филологическия факултет и Техническия факултет.

Участниците в Еразъм седмицата имаха възможност да разгледат кампуса на Югозападния университет „Неофит Рилски“, да посетят старинния квартал „Вароша“ и Регионалния исторически музей в Благоевград. Техен гид беше гл. ас. д-р Янко Христов, преподавател в катедра „История“ към Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Форумът завърши с официална церемония, на която бяха връчени сертификатите за участие на представителите на 25-те образователни институции.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини