С решение на ОбС се дари имот на Неврокопска митрополия за нова църква в Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Навръх празника на свети Мина Общински съвет - Благоевград взе важно решение за изграждането на нов храм, който ще носи името на този светец. На извънредното заседание присъстващите 36 съветници единодушно гласуваха да се дари общински поземлен имот на Неврокопска света митрополия за изграждане на православен храм „Св. Великомъченик Мина“ в Благоевград.

Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим честити днешния празник на всички и изказа специални благодарности към общинските съветници за положителното гласуване.

„Днешното ви решение е още една крачка към проектирането и изграждането на нов храм в Благоевград, който да отговаря на нуждите на населението“, каза той.

Владиката припомни, че за изграждането на храм, посветен на свети Мина, се говори още от времето на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, който преди години освети мястото край пазара и благослови изграждането на църква точно в този район.

В края на 2020 година 18-членна комисия разгледа и обсъди 4 проектни предложения от конкурсната надпревара за изработване на проект за нов православен храм „Св. вмчк Мина“. Приетото предложение е за площ на имота е 1658,459 кв. м със застроена площ от 489,445 кв. м и разгъната застроена площ от 589 кв. М. Това според Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим е един среден по големина храм, който ще е централен за миряните. Одобреният проект на архитект Георги Витанов е много близък като архитектура и визия до храм "Света София" в Истанбул.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини