Мраморният град на изкуствата в Илинденци оживя

Снимки: Община Струмяни
Снимки: Община Струмяни

Под нежните звуци на струнен оркестър за класическа музика в живописния мраморен град сред уникалните и причудливи форми на Арт център-Илинденци, сред магнетичната природа на Пирин и Малешевска планина започна откриващата пресконференция по повод XIII Международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува".

На 21, 22 и 23 октомври 2016 г. на открита сцена в центъра на с. Микрево ще избухне жарава от ритми, музика,танци и пъстрота. Красотата на автентичния фолклор ще заблести с особено ярка светлина, защото изкуството на музиката и танца е вечно и то пребъдва във вековете, създавайки мостове на братство, приятелство и надежда за по добър живот.

Фестивалът ще се проведе под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Струмяни Емил Илиев с партньорството на Арт Център Илинденци.

Приветствени слова сред живописния мраморен град отправи кметът на община Струмяни Емил Илиев, след което председателят на фондация „Арт център – Илинденци” Иван Русев откри започващия творчески пленер с участието на Камен Старчев, Милчо Костадинов, Димитър Петрински , Димитър Петров и скулптура Иван Русев .

Гостите присъстваха на откриването на нова част от галерийния комплекс на „Мраморния град на изкуствата” с керамични пластики на художника Атанас Гаджев, след което се насладиха и разгледаха и останалата част от галерийния лабиринт сред скулптурните каменни градежи, включително скулптурния обект на Иван Русев „60 милиона години - реката“.

Втората част от пресконференцията се състоя в „Глинените еко къщи под скалите“ в с. Илинденци, за създаването на което са използвани само еко материали - камък от района, глина, слама, дърво. Това е един нов туристически обект и уникален архитектурен шедьовър, с който всички ние се гордеем и който сме убедени, че ще се превърне в нова притегателна атракция, показваща красотата и гостоприемството на южния край.

Всички гости разгледаха прекрасна фотоизложба, показваща магията на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува" през годините. Прекрасните изпълнения на самодейци от певческа група при Народно читалище „Климент Охридски“ в с. Илинденци и танцьорите от ансамбъл „Малешевци“ при Народно читалище „Братя Миладинови“- с. Микрево, потопиха всички в красотата на местния фолклор.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини