Навръх празника на свети Мина! Община Благоевград дарява земята на Неврокопска епархия за новата църква

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Извънредно заседание на Общинския съвет в Благоевград ще се проведе на 11 ноември, петък, от 14:30 часа. В деня, в който се отбелязва празникът на свети Мина – покровител на семйството, местните парламентаристи ще гласуват само една точка – дарение на общински поземлен имот на Неврокопската света митрополия за изграждане на православен храм в града, в района на кооперативния пазар. Църквата ще носи името на свети великомъченик Мина. На сесията ще присъства и Неврокопският митрополит Серафим. Преди няколко месеца се прие Подробен устройствен план, с който целият имот се раздели и се обособи теренът, на който ще се вдигне молитвеният дом.

В края на 2020 година 18-членна комисия разгледа и обсъди 4 проектни предложения от конкурсната надпревара за изработване на проект за нов православен храм „Св. вмчк Мина“. Приетото предложение е за площ на имота е 1658,459 кв. м със застроена площ от 489,445 кв. м и разгъната застроена площ от 589 кв. М. Това според Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим е един среден по големина храм, който ще е централен за миряните. Одобреният проект на архитект Георги Витанов е много близък като архитектура и визия до храм "Света София" в Истанбул.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини