Миряни почетоха в аванс Архангеловден в Симитли

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

В църквата „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново се почете в аванс Архангеловден. Десетки хора се помолиха и запалиха свещ за здраве. Света литургия за здраве бе отслужена от отец Спас, който благослови и притотвената храна за присъстващите. 

Едноименната църква, която вчера посрещна всички присъстващи, е построена през втората половина на ХІХ век. В архитектурно отношение представлява трикорабна псевдобазилика с полуцилиндрична апсида, балкон, притвор и външна галерия. Градежът е от необработени камъни, споени с кал, като фасадните фуги са замазани. Покривът на храма е двускатен, със скосени гибели. В 1904 църквата е частично разрушена от силно заметресение, но през следващата година е възстановена и на западната ѝ стена е пристроена камбанария.

Според православната църква свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини