Свещеници и миряни почитат паметта на митрополит Натанаил в град Гоце Делчев

Неврокопски митрополит Натанаил
Неврокопски митрополит Натанаил

9 години от кончината Неврокопския митрополит Натанаил се навършват на 16 ноември. Неврокопска епархия ще почете паметта му на 12 ноември със служба в храм „Свето Успение Богородично” в град Гоце Делчев. В църквата ще се отслужи заупокойна света литургия, която ще започне в 09,00 часа. Панихидата, отслужена от свещенослужители, ще е от 11,00 часа.

Неврокопският митрополит Натанаил е роден през 1952 г., владиката почина на 16 ноември 2103 г. навръх своя 61-ви рожден ден след тежко боледуване. Той служи на църквата като митрополит от 24 април 1994 година до кончината си.

Преди няколко години Общинският съвет в Гоце Делчев взе решение площад в центъра да носи името на Натанаил. Той се намира между улиците „Бяло море" и „Търговска". Общинският съвет прие с абсолютно мнозинство предложението на кмета на общината Владимир Москов. По този начин местната власт почете делото и паметта на владиката, който разви широка духовна и родолюбива дейност приживе. Неврокопчани помнят активната му работа като духовник за подпомагане на социално слабите граждани и моралната подкрепа на младите хора, за изграждането на много православни храмове. Постави се и паметна плоча с барелеф на владиката.

„Натанаил бе истински християнин и водач на църквата. Много голям патриот и българин. Направи много за духовенството, за строителството на православни храмове. Той бе уважаван не само у нас, но и зад граница от всички - духовници, политици, обикновени миряни”, твърдят неврокопчани.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини