Държавата готви по-голяма отстъпка в цените на горивата

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Цените на горивата няма да отидат надолу, а ще има компенсации. Цялата схема ще се базира на европейския регламент за свръхпечалбите в енергетиката. Идеята е да бъдат иззети свръхпечалби от сектора на горивата, те да отиват в специален фонд, от който ще получават компенсации и фирмите, и хората. Това заяви пред NOVA служебният министър на икономиката Никола Стоянов. 

Компенсациите вероятно ще са значително по-големи от досегашната отстъпка за гориво от 25 стотинки на литър. Засега не е ясен точният размер, той ще зависи от това колко пари събира държавата на месец от сектора на горивата, посочи икономическият министър. 

Цените на колонките на бензиностанциите ще се запазят, но ще плащаме по-малко на касата. Всеки ще може да използва новата компенсация за гориво, но засега не е ясно дали ще е еднаква за всички. Детайлите ще реши Народното събрание при обсъждането и гласуването на новите правила. Служебният министър на икономиката се надява промените да бъдат приети максимално бързо от депутатите и да влязат в сила още от средата на месеца. 

Мярката би намалила цените на всички стоки поради намаляване на разходите за логистиката им. По думите на Никола Стоянов това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна. Според него септември ще е последният месец, в който инфлацията ще расте. Ако горивата за бизнеса станат по-евтини, ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – и самите те.

Според Стоянов, сега ще се приемат правила, с които ще се прибират свръхпечалби. "Фирми в Швейцария не можем да облагаме, това е ясно. Ще създадем механизъм за българските компании", заяви служебният министър на икономиката. По думите му не е важно каква печалба имат в момента компании като "Лукойл Нефтохим", а каква ще бъде тя през ноември, декември, януари и февруари.

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти, произведени от руски нефт. "Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, получените продукти можем да изнасяме в Европейския съюз", заяви министърът.

Но на въпрос защо от ЕК ни напомнят каква е дерогацията, отговорът беше, че целта не била руски петрол да влиза от България и да продължава към други пазари. Попитан и дали е казал, че ако "Лукойл Нефтохим" не изнася за трети страни горива, произведени от руски петрол, цената на горивата ще стане 5-6 лева, министърът потвърди. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини