Спират течовете и спасяват стенописите в църквата на Марчево с ремонт на покрива

Спират течовете и спасяват стенописите в църквата на Марчево с ремонт на покрива

Започна дългоочакваният ремонт на църквата „Рождество Богородично” в гърменското село Марчево. Още миналата година стартира кампания за набиране на средства с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Ремонтните дейности започнаха с помощта на събраните дарения и на църковни пари. Ще се направи нова обшивка на покривната конструкция, ще се сменят дъските, докато носещите греди са здрави и няма да се подменят.

„Д-р Иван Канелов и Антонио Сакаджийски от църковното настоятелство дариха нужните керемиди за ремонта на покрива, който е на площ от над 300 квадратни метра. Подкрепи ни и местното горско стопанство, което ни осигури 7 кубика дървен материал. Този храм е построен през 1908 година, а стенописите в него са много ценни. Сега ще спрем течовете и ще спасим иконописите. На всички благодарим за съпричастността”, коментира отец Тодор, който служи в молитвения дом.

Кампанията за набиране на средства ще продължи, тъй като през пролетта на следващата година трябва да започне и подмяната на старата дограма на прозорците с нова. Защото сега при всеки по-силен дъжд с вятър водата влиза в църквата и нанася щети на стенописите.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини