Ръст на туристи въпреки войната и ковид - над 114 000 гости посетиха Банско през летния сезон

Снимка: Община Банско, архив
Снимка: Община Банско, архив

Ръст отчита курортът Банско на туристите през летния сезон – 1 май-1 октомври. Гостите в града под Тодорка в този период са били 114 105, а те са реализирали общо 399 095 нощувки. Миналата година през лятото е имало 113 154 туристи, а нощувките са съответно 295 424. Тази година възможностите за пътувания на българи в чужбина се увеличиха, но все пак много избират почивка в България, а голяма част от тях предпочитат Банско. Очаквано вътрешният пазар се запазва като водещ, 88 375 нашенци са почивали през летните месеци в курорта. Следват румънските туристи, които са над 4000, от Израел и Украйна гостите са почти по 4000, от Северна Македония са над 3000, от Германия са над 1000. Туристите от Великобритания са 844, от Гърция са 940, от Франция са 918, а от Русия са 420.

Този ръст на туристическия поток е въпреки войната в Украйна и последиците от кризата с Ковид-19, както и ситуацията по летищата в Европа с отменените полети, оказващи безпрецедентно влияние и негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта в цял свят. Положителните тенденции при туризма в Банско се дължат на
усилията, които полагат хотелиери и ресторантьори за привличане на туристи, съчетано с възможностите за множество забавления, богатата културна и спортна програма, която реализира Общината в подкрепа на местния бизнес. Другата причина са туристическите атракции, отличната хотелска база и не на последно място магнетичната красота на Пирин планина.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини