Стотици миряни се помолиха пред чудодейните мощи на света Параскева в Скребатно

Стотици миряни се помолиха пред чудодейните мощи на света Параскева в Скребатно

Стотици хора от цели Неврокоски край почетоха днешния храмов празник на църквата „Света Параскева” в гърменското село Скребатно. Отрано миряни дойдоха в молитвения дом, за да присъстват на тържествената света литургия. Специално за празничния ден бяха изложени за поклонение мощи на света Параскева, които се донесоха от църквата „Света Неделя” в село Сатовча. Това стана с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Всеки мирянин се поклони пред светите мощи и се помоли за здраве и благоденствие. Отец Тодор и свещеници от Неврокопска духовна околия отслужиха водосвет на постния курбан, който се раздаде на присъстващите.

„Това е един от светлите празници на вярата. Света Параскева е покровителка на дома и семейството и е сред най-тачените у нас. Много хора вярват в чудодейната сила на светицата и я почитат от сърце и душа”, каза отец Тодор.

Православният храм в село Скребатно е изографисан от банските иконописци Молерови. Построен е през 1835 година. В архитектурно отношение представлява типичната за епохата трикорабна псевдобазилика с женска църква. През 70-те години на миналия век е пристроена камбанария. Преди няколко години бе направен основен ремонт на църквата.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини