Ив Монтан: Пацифистите са като овце, които вярват, че вълците са вегетарианци

Ив Монтан
Ив Монтан

Ив Монтан е сред най-известните френски актьори и певци на миналия век. Артистичната си кариера започва като певец в кинотеатри и клубове. Роден е на днешната дата преди 100 години – през 1921 година. За първи път ползва псевдонима Ив Монтан на 17-годишна възраст. В Париж през 1944 година го забелязва Едит Пиаф и за известно време е негова любовница и покровителка. През 1949 година среща актрисата Симон Синьоре и се жени за нея. През 1960 година има любовна афера с Мерилин Монро по време на снимането на филма „Хайде да правим любов“ (с френско заглавие „Милиардерът“).

Твърдението за еврейския произход на Монтан е спорно и се основава само на приликата на фамилното име Ливи с еврейското Леви. Самият Ив Монтан никога не е казвал, че е евреин, още повече, че майка му е била ревностна католичка. Малките имена, както на родителите му Джовани и Джузепина (имена с библейски произход, масово използвани в Италия), така и на брат му Джулиано или Жюлиен (име с римски произход) и сестра му Лидия (име с гръцки произход), не са еврейски. Името „Иво“ е вариант на бащиното „Джовани“, което е италианският еквивалент на „Иван“.

Гласът на Ив Монтан и до днес е считан за един от най-хубавите френски гласове. Песни за обикновените хора, песни за Париж, песни за провинцията пълнят душата на хората с топли чувства, а изпълнението му на „Мъртви листа“ (златна грамофонна плоча, след като е издадена в един милион екземпляра) е символ за романтика на не едно поколение почитатели.

На сцената Ив Монтан е чаровен, артистичен, иновативен. След 1968 г. Ив Монтан се отдава изключително на артистична кариера. Той е завършен киноартист. За света е открит с филма „Възнаграждение за страха”, след който следват няколко десетки други филми, повечето от които са добре приети от критика и публика. Най-продуктивно е десетилетието 1970 – 1980 г. когато филмите с негово участие са 16.

Монтан подкрепя борбата за правата на човека. През 80-те години на миналия век се ангажира и за каузата на полския синдикат „Солидарност”. Умира на 9 ноември през 1991 година.

Ето някои негови интересни мисли за жените и живота:

„Пацифистите са като овце, които вярват, че вълците са вегетарианци.“

„Мисля, че мъжът може да има две, може би три, любовни афери, докато е женен. Но три е абсолютният максимум. След това вече мамиш.“

„Отговорите те правят мъдър, но въпросите те правят човечен.“

„Господи, защо не сътвори първо жената – докато си бил още свеж?“

„Неделята е различна от всички останали дни, дори слънцето тогава е различно.“

„Жената се притеснява за бъдещето си, докато не се омъжи. Мъжът не се притеснява за бъдещето си, докато не се ожени.“

„Политиката е като всекидневния живот – няма как да излекуваш една болест само като сложиш термометър.“

„Умните мъже бързо научават за какво иде реч в брака, глупавите продължават да се карат с жените.“

„Жените никога не лъжат, те просто използват тази истина, която им е необходима.“

„На една наистина елегантна жена й пасва всичко, само не беден мъж.“

„Хуморът, нежността и непримиримостта са най-доброто средство против остаряване.“

„Най-сигурният начин да намериш много приятели е да приемаш много съвети и по възможност да не даваш никога.“

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини