Огромен ръст на строителството и цените на жилищата в Благоевград, отчитат брокери

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Огромен ръст на строителството на жилищни сгради в Благоевград. Заради поскъпването на строителните материали се отчита и голямо повишение на цените за покупка на апартаменти на зелено. Търсенето на жилища в региона продължава да расте с огромни темпове, като се отчита и ръст на цените на наемите, показа репортаж на БНТ.

С над 60% се е повишило строителството на жилищни сгради на територията на Благоевград. По данни на общината, от началото на годината до края на месец септември се издадени 256 разрешителни за строеж. А цените на квадратен метър на апартамент на зелено вече достигат тези в София.

"1100 евро е цената на първа копка на точно тези сгради, които в момента се строят и са в основите все още. Цените от началото на годината досега сигурно са нараснали с над 50% отгоре", каза Полина Чакарска, брокер.

Средната месечна заплата в Благоевград, варира от 1100 до 1450 лева. Според голяма част от хората цените на жилищата са завишени много в сравнение с доходите .

"Не може да взимаш 1000 лева и да струва 1000 евро квадрата. Само да не стане като 2008-2009 година, като паднаха цените наполовина, че аз бях от тези... Дадох 1500 евро на квадрат и после станаха 700 евро", коментира Пламен Митев.

През последните месеци в Благоевград и региона се наблюдава и 15% ръст на цените на наемите за квартира. Това увеличение се дължи основно на интересът от страна на украински и руски граждани към свободните апартаменти под наем.

Източник: БНТ

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини