Президентът на Колумбия удостои Мария Габриел с рицарски орден

Снимки: Пресцентър
Снимки: Пресцентър

На тържествена церемония в посолството на Колумбия в Брюксел, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел беше удостоена с титлата „Рицар на Ордена на „Сан Карлос“. Орденът е учреден от правителството на Колумбия преди повече от 60 години, за да отдаде почит и признание преди всичко за чуждестранни лица, отличили се със заслуги към страната най-вече в областта на международните отношения и дипломацията. Той се връчва с Указ на Президента на Колумбия по предложение на Министерството на външните работи.

Мария Габриел получи високото отличие от посланика на Колумбия в ЕС Родриго Ривера за приноса й в развитието на дипломатическите отношения между ЕС и Колумбия и отпадането на визите за колумбийските граждани. Тя беше докладчик на Европейския парламент и преговарящза либерализиране на визовия режим на ЕС с Колумбия.

„За мен е огромна чест, защото всеки път, когато една държава признава заслугите на чужди граждани, е акт с изключителна стойност. Приемам този орден като символ, признание и ангажимент. Символ на това, че само когато сме обединени можем да постигнем резултати. Признание за усилията, които положихме всички страни в трудния и дълъг процес по либерализиране на визовия режим. Ангажимент да продължим да отстояваме общите ни ценности за демокрация, спазване на правата на човека и солидарност. Този орден за мен е олицетворение не само на дипломатическите отношения между ЕС и Колумбия, но най-вече на отворените перспективи пред гражданите, особено за младите хора.“, заяви в словото си Мария Габриел.

Посланикът на Колумбия Родриго Ривера изрази пред Мария Габриел благодарността на президента, правителството и колумбийския народ за премахването на визите и дадения допълнителен тласък на приятелството и сътрудничеството между ЕС и Колумбия.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини