С изложба и книга гоцеделчевските социалисти отбелязаха 97 години от Дъбнишките събития

Снимки: БСП
Снимки: БСП

В емоционално преживяване се превърна отбелязването на 97 години от кървавата разправа с комунисти и земеделци в гърменското село Дъбница. Събитието бе организирано от Общинския съвет на БСП в Гоце Делчев и бе изцяло посветено на така наречените „Дъбнишки събития“.

Специална изложба, показваща документи, снимки, книги и много други материали, свързани с кървавите събития през 1925 година, бе открита в Общинския исторически музей в Гоце Делчев. Всички те са съхранени в архива на музея и на Народно читалище „Просвета-1865“ гр. Гоце Делчев. „Това е нашият начин да отбележим паметта на всички онези хора, зверски измъчвани и убити в известната на хората в района „къща на ужасите“ в село Дъбница. Нея днес вече я няма, но споменът за това, което се е случвало вътре трябва да бъде съхранен и за бъдещите поколения“, каза по време на откриването на изложбата Златка Тюмбелекчиева – уредник в музея. На изложбата може да се види и картина с автентичния вид на „къщата на ужасите“, нарисувана от художника Илия Крантев. Представени са също спомени, разкази, стихове и други творби, вдъхновени от нечуваната жестокост с която са били измъчвани и убивани хората там.

На събитието присъстваха кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник-кметът и председател на Областния съвет на БСП – Благоевград Валери Сарандев, председателя на Общинския съвет на БСП – Гоце Делчев Иван Геров, кандидата за народен представител от листата на БСП в Благоевградска област Богдан Боцев. Присъстваха и родственици на някои от убитите по време на Дъбнишките събития през 1925 година.

След интересната изложба бе представена книгата „Страшна следа в паметта ни ...“, посветена на 95-ата годишнина от Дъбнишките събития. Заради пандемичната обстановка нейното представяне не бе направено през 2020 година. Книгата представлява литературно-документален сборник и е издадена от Общинския съвет на БСП – Гоце Делчев. Неин редактор и съставител е Димитър Шалев, който я представи на присъстващите. В книгата могат да бъдат прочетени автентични разкази, спомени, документи, сред които протоколи и издадени присъди, касаещи задържането и убийствата на някои от жертвите на „Дъбнишките събития“. Има и разкази на оцелели, които са не по-малко разтърсващи.

„Това е книга, която много трудно се чете и те хваща за гърлото“, споделиха някои от присъстващите на представянето. В спомените на много от тях „къщата на ужасите“ е все още жива, тъй като бе част от паметниците, които учениците от района посещаваха преди 1989 г.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини