Уникални обичаи и радост за небцето в курорта Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

„Уникално Банско” - един наистина неповторим празник вдъхнови жители и гости на града под Тодорка, организиран от Задругата на механджии „Уникално Банско”, Съюза на туристическия бизнес-Банско, самодейците от НЧ „Никола Вапцаров-1894” и Община Банско. „Уникални сме, защото сме банскалии и защото сме заедно, неповторими сме, защото единни преодоляваме трудностите”, така в едно изречение бе събрана същността на тържеството и тайната рецепта за успеха на Банско.

Празник, чието начало бе положено през особено тежката за туризма в Банско 2020 г., за да се превърне в третото си издание през тази година в парад на красотата на най-съкровените моменти от човешкото битие – моментите на радостта от живота и неговия непрекъснат кръговрат.

Наред с майсторски приготвените и естетически представени  бански ястия, местните хора и хилядите гости на града станаха свидетели на автентични сцени от живота в Банско преди години. С много символика и весело настроение , на площада в Банско бяха пресъздадени обичаи - попре́лка, граба́не на мома, посрешча́не на невеста и сватба /на бански диалект/.

Банскалии от всички поколения, пременени в най-празнично реди́ло и с присъщото им достойнство и уважение към традициите, ни върнаха назад във времето,  а неподражаемата Елена Калайджиева сладкодумно разказваше на бански говор безкрайната приказка „Банско”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини