Министър Пулев: До края на годината 735 млн.лв. от ЕС ще стигнат до БГ икономика, бизнесът в Благоевград се задъхва от липса на кадри

Снимка: Илинден прес
Снимка: Илинден прес

735 млн. лв. ще стигнат до българската икономика до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа.

По-голяма част от средствата ще влязат чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви днес министър Александър Пулев. Той посети Благоевград и се срещна с областния управител Николай Шушков. По-късно служебният министър се срещна с представители на бизнеса, пред които представи възможностите, които предоставя Планът за възстановяване и устойчивост.

260 млн. лв. по плана вече са на разположение за микропредприятия, малък и среден бизнес, които могат вече да кандидатстват по първата отворена процедура „Технологична модернизация“. Срокът за кандидатстване е 21 септември, а подаването на документите е изцяло онлайн

Пулев подчерта, че се работи за отварянето на още една процедура по Плана за възстановяване и устойчивост.

Бюджетът на втората процедура е около 30 млн. лв., които ще бъдат насочени за внедряване на  иновативни IT решения.

200 млн. лева пък ще бъдат насочени към предприятията, които искат да инвестират във фотоволтаици и в съпътстваща инфраструктура. Четвъртата процедура по плана с бюджет от 120 млн. лв. ще бъде за развойна дейност и интелектуална собственост.

Министър Пулев призова малкия и среден бизнес в района на Перник да се възползва от отворената процедура и да кандидатства за средства по всички процедури.

Той подчерта, че догодина програмата „Конкуренция и иновации“ ще бъде основен инструмент, който ще подпомага родния бизнес.

Благоевградски предприемачи, които са част от Регионалната стопанска камара, споделиха, че имат печат за върхови постижения от 2020 година и от тогава чакат момента, в който ще може да кандидатстват за европейско финансиране. Те признаха, че имат разработен проект за създаване на робот, който ще има функцията да изправя вертикално парализирани хора, но идеята може да се реализира само с европейско финансиране.

Предприемачите поставиха пред министър Александър Пулев и въпроса с обезлюдяването на региона, както и това, че Благоевград е на дъното по размер на работната заплата.

Бизнесът е принуден да привлича инженери и други тесни специалисти от други краища на страната. Дори и да кандидатстват за европейско финансиране, те трябва да реализират проектите в други области, където има квалифицирани кадри. 

Най-късно до началото на следващата година европейското финансиране ще достигне до българския бизнес, увери министър Пулев.

„Ще вземем тези препоръки от вас, за нас е важно да имаме добра координация между ведомствата, да имаме приоритети и да не се работи на парче при усвояването на средствата от Плана за възстановяване“, увери служебният министър.

 

 

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини