МРРБ финансира проекти за милиони в Пиринско, Благоевград взима 7 млн. лв. за улица Промишлена

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира целево общините с 418 млн. лв.

234 общини ще получат финансиранe за 297 проекта за пътища, улици и ВиК. Средствата ще достигнат до над 6,4 млн. българи според националната статистика.  

Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 млн. лв. През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено със сдружението на общините. Причината е, че за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по ЗОП.

В списъка са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на МРРБ.

„Вярвам, че следващите правителства ще осигурят приемственост на нашата политика за целево финансиране на общините на конкурентен принцип по обективни критерии. Това е първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с ПМС без критерии или по политически пристрастия. Работихме в тясно сътрудничество с експертите от НСРОБ и се надявам това да е модел за политика към местната власт и занапред“, коментира вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов. 

Община Благоевград има два одобрени проекта. Единият е за благоустрояване на улица „Промишлена“ на стойност 7 697 269,79 23 5103, а другият е за реконструкция ВиК мрежите по ул. "Борис Срафов" на стойност 714 881.

Белица е сред общините, които получават най-много средства. Там е одобрен мащабен инфраструктурен проект за ремонт на пътя до курортната местност Семково на стойност 10 106 563,87 лв.

Гоце Делчев ще получи за ремонт на довеждащ водопровод в село Баничан 370 971,67 68 5104, както и 7,2 млн. лв. за рехабилитация на общински път с дължина 8,624 км. За Гърмен ще бъдат отпуснати 899 710 лв. за водопроводите в селата Осиково и Рибново, където безводието е основен проблем през летните месеци.

9,4 млн. лв. получава Кресна за пътя до село Влахи. 10 млн. лв. ще бъдат насочени и към община Петрич за ремонт на общински път.

В Сандански ще бъдат ремонтирани пътища и ще бъдат изградени улици „Дезудава“, "Първа", "Втора", "Трета" и "Четвърта" и участък от 1004 - 1048 по уличната регулация на местност „Нишан Танга“ край село Поленица. За двата поректа държавата отпуска близо 4 млн. лв. Почти по толкова ще получат и общините Сатовча, Хаджидимово, Якоруд и Струмяни. В симитлийското село Железница с близо един милион лева ще се роментира съществуващ водопровод.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини