Благоевград отбелязва 119 години от Илинденската епопея

Благоевград отбелязва 119 години от Илинденската епопея

В Благоевград ще бъдат отбелязани 119 години от Илинденско-Преображенското въстание. Панихида  за героите, загинали за вярата и свободата на България, ще се проведе на 2-ри август от 09,30 часа в двора на храм „Въведение Богородично“. Там ще бъде извършен ритуал по полагане на цветя в знак на признателност на мемориала на Делчевия род. 

В 10.00 часа на площад „Македония“ благоевградската общественост ще почете паметта на загиналите за свободата и независимостта на страната с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев.

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в Национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини