Въглищната империя на Ковачки имала 330 милиона лева задължения към НАП

Снимка: Уикипедия
Снимка: Уикипедия

Грийнпийс“ – България излезе с доклад, фокусиран върху „Въглищната империя „Ковачки“, в който се твърди, че описва актуалната картина на мрежата от компании в енергийния сектор, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, съобщава Euractiv.

Според доклада 17-те компании от „въглищната империя“ са имали общо 330 милиона лева непогасени задължения към НАП към края на 2020 г. Информацията е оповестена в отговор на запитване на „Грийнпийс“ – България по Закона за достъп до обществена информация.

Към същата дата поради изтекъл давностен срок на фирми от този списък са отписани вземания на НАП в размер на 10 милиона лева. В запитването са посочени 19 дружества, описани в предишен доклад на „Грийнпийс“ по темата.

Фалитът на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД през 2019 г. със задължения от 102 милиона лева повдига въпроса дали тези задължения някога ще бъдат събрани, се казва в доклада.

Банкрутиралото дружество с деветцифрени задължения към държавата е собственост на британска фирма-пощенска кутия, регистрирана на същия лондонски адрес, където са регистрирани и британските собственици на други български предприятия: „Мина Станянци“ АД, „Мини открит въгледобив“ АД в Перник, „Мина Бели брег“ АД и „Топлофикация Бургас“ АД – все част от кръговете на въглищната империя, съобщава „Грийпийс“.

През 2019 г. четирите работодателски организации в България подават сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за „непазарни търговски практики“ на „определени субекти“ – всички от въглищната империя на Ковачки.

През 2020 г. Комисията постановява, че няма концентрация в енергетиката, защото чуждестранните физически лица – собственици на фирмите, притежаващи българските предприятия, нямат други активи в България. Това е третото подобно заключение на антимонополния орган, се казва в доклада на природозащитната организация.

Регулаторът обаче няма обяснение за плащания за най-малко 31 милиона лева, осъществени между „чуждите“ собственици на българските предприятия. В бележките към финансовия отчет за 2020 г. „ТЕЦ Бобов дол“ АД посочва, че в графата „други разходи“ са включени „отписани вземания поради настъпил падеж и преценка и решение за трудно събиране“ за общо 33,5 млн. лева.

От тях 22 милиона лева са вземания от „Бовард“ – британското дружество-собственик на „Топлофикация – Бургас“, а други 9 млн. лв. са преведени на „Каталанд“ – британското дружество-собственик на „Топлофикация – Плевен“ и „Топлофикация – Русе“, установява „Грийпийс“.

Докладът посочва, че тези 31 милиона лева „други разходи“ към британските собственици на три топлофикации от въглищната империя спестяват 3,1 милиона лева корпоративен данък през 2020 г.

За периода 2016 – 2020 г. дружеството ТЕЦ „Бобов дол“ АД е предоставило търговски заеми на обща стойност 214 милиона лева, отчетени като текущи вземания.

„В годишните финансови отчети не се посочва кои са заемополучателите. Едва през 2020 г. са отписани наведнъж вземания по търговски заеми (главници и лихви) на огромната стойност, без опит да бъдат събрани. Такива „други разходи“ за отписани крупни вземания по търговски заеми от привидно несвързани длъжници могат да служат за пренасочване на средства от ТЕЦ „Бобов дол“ в полза на други дружества от въглищната империя“, се казва в доклада.

Пенсионноосигурителното дружество „Топлина“ е наричано в част от медиите „пенсионния фонд на Ковачки“. Едноличното дружество на Христо Ковачки „Ел Ем Импекс“ държи 47% от капитала на пенсионната компания.

Топлофикациите във Враца и Бургас и „Брикел“ ЕАД заедно притежават още 24%. Близо 10% дял в „Топлина“ има и „Атоменергоремонт“ АД – ключово в българската енергетика ремонтно дружество, приватизирано чрез Ковачки. Над 293 милиона лева се намират под разпореждане на „Топлина“ към 31 декември 2021 г.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсионноосигурителното дружество не може да инвестира средствата на фондовете си в собствени финансови инструменти, нито в такива на свързани лица.

Анализ на „Грийнпийс“ – България на инвестиционните портфейли на трите пенсионни фонда на „Топлина“ разкрива, че към 31 декември м.г. в акции и облигации на предприятия, свързвани с Христо Ковачки, са вложени около 27 милиона лева. В това число, близо 10 милиона лева в акции на „Атоменергоремонт“, близо 7 милиона лева в „Топлофикация Русе“ и по-малки порции в топлофикациите в Плевен и Бургас, в ТЕЦ „Бобов дол“, „ТЕЦ Марица 3“ АД.

Източник: Euraktiv

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини