Никола Груевски писа за счупената плоча на Каймакчалан във фейсбук

Никола Груевски писа за счупената плоча на Каймакчалан във фейсбук

"Република България е наш съсед, с която имаме много общи неща в историята и трябва да направим всичко историята да ни сближава, а не да ни отдалечава. Македония е място, където са се случвали много значими исторически събития и битки в миналото преди да се създаде нашата държава. Република Македония трябва да разреши по институционален път Република България да положи собствена плоча на това място, ако те го поискат“. Това написа във фейсбук македонския премиер Никола Груевски във фейсбук.

„Трябва да се има предвид, че става въпрос за историческо събитие с участието на 1,2 млн. войници от две държави – България и Сърбия, където има и огромен брой от Македония, включително и като доброволци, а някои и принудително мобилизирани. Но огромната част от тях – 33 000 са част от 11-та дивизия на българската армия, която е била създадена от борци на ВМРО – бивши комити и войводи. Тогава съвсем нормално е за такова историческо събитие, което в западната историография се нарича Македонски фронт, да има паметници“, допълва още той.

Груевски посочва, че сърбите имат  плоча на това място и той не вижда никаква причина, ако България пожелае по легален начин да направи същото. Така той се разграничи от действията на журналиста Миленко Неделковски, който разби с чук българската паметна плоча на връх Каймакчалан.

„Поради тази причина смятам, че този проблем трябваше и трябва да се решава по институционален начин, а не по път, който ще създаде проблеми, омраза и взаимни обвинения”.  Според него паметната плоча трябва да бъде поставена и като знак на уважение към загиналите българи.

Той обаче подчертава, че плочата е била поставена незаконно и допълва: „Не мога да оправдая нито незаконното поставяне на паметна плоча от войници от друга държава, които незаконно са преминали границата и незаконно са поставили паметна плоча в Македония, нито начина, по който журналистът Миленко Неделковски решил индивидуално и с акт, който генерира отрицателна енергия и омраза, да се справи с това".

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. вида
    Господин Груевски,съзнавате ли, че живеете на българска територия,че говорим един език и във вените ни тече българска кръв? Моят съпруг е македонец,дядо му е от Берово. Аз съм от Тракия.Това не значи,че не сме българи! Срамота е да се изказвате така, заради поста,който заемате.
  2. Slavcho Markov Cekov SKI
    Bûlgar Morava i Bivsha Jugoslovenska Republika Makedonija se Bulgarski etnichki teritorii vo koy zhiveyat denes: Bulgari - Šopi, Makedonci, Armăni Sêrbomani, Makedonci Sêrbomani, Shqiptarë - Etnichki Albanci Gegi i Toski i Novodoideni prisilno Koloniyalisti ot Kosovo, Turci etnichki Yüruci, Romi, Srbi, Srbi Koloniyalisti, Bulgari serbomani, Grekomani, Srbi Musulmani ot Raša ( Sandzaj) naseleni ot Belgrad Koloniyalisti.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини