На протест в Скопие Ламбе изгори демонстративно договора със Скопие и френското предложение

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, снощи изгори демонстративно в Скопие Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение. Според него те са равностойни на фашизъм, предаде БГНЕС.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията от ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Вчерашният протест е бил най-малоброен в сравнение с предишните. 

И снощи са били раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите вчера - писателят Евтим Клетников, нарече Европа "к...а", а френският президент Еманюел Макрон беше сравнен с генерал Филип Петен - съюзник на хитлеристка Германия.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за отхвърляне на френското предложение. Според него то означава "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на Македонската църква, Академията на науките и учени, включително и пенсионирани дипломати, както и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

На протеста снощи се развяваха знамена със символа от Вергина, както и флагове със сърп и чук. Към 21.00 часа българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента. По-рано през деня екстремисти от крайно дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Ламбе Алабаковски подпали българския клуб в Битоля на 4 юни. Много бързо след като беше задържан, той беше освободен и оттогава всеки ден участва в различни прояви в страната.
 
Източник: БГНЕС 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини