На световното по шах в Иран всички състезателки ще носят хиджаб

Източник: Actualno.com
Източник: Actualno.com

Топ гросмайсторки ще бъдат принудени да носят хиджаб на Световното първенство по шахмат в Иран догодина. Изборът на ислямската страна за домакин на форума отприщи мощна вълна на недоволство, но организаторите на първенството призоваха потърпевшите да "уважават културните различия" на всеки един народ, съобщава Actualno.com.

Много от състезателките обаче заплашиха, че ще бойкотират световното. В Иран хиджабът е задължителен атрибут за всички жени от Ислямската революция през 1979 г. насам. Жена, която не е покрита, е заплашена от арест, глоба или публично порицание.

Шахматистки от цял свят възнегодуваха срещу решението за домакинство на Иран, обвинявайки Световната шахматна федерация - ФИДЕ, в неглижиране на проблема с правата на жените и половата дискриминация в Иран.

Шампионката за жените на САЩ Нази Пайкидзе обаче смята, че това е недопустимо и обяви, че няма да играе в шампионата.

Сюзан Полгар- Председател на женския шах във ФИДЕ, от своя страна смята, че исканията на Иран са напълно дупостими при условие, че важат за всички участници.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини