С дронове следят туристите край Седемте рилски езера

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

С помощта на дронове Национален парк „Рила” ще следи посетителите на Седемте рилски езера. Това разкри шефът на парка Владимир Милушев. Дроновете ще се ползват и срещу бракониери, и за мониторинг на биоразнообразието.

Две са най-честите нарушения на територията на НП „Рила”. Едното е незаконният и бракониерски лов. В НП „Рила” са много малки опитите за незаконен добив на дървесина. Но на доста места има бракониерски лов. Другото сериозно и често нарушение е навлизането на моторни превозни средства в парка – джипове, мотори, АТВ-та през лятото, а през зимата - моторните шейни. „Оборудването ни не е на нужното ниво. Затегнахме контрола в края на зимния сезон, аз дойдох тук през месец март тази година. Съставихме няколко акта. Говорихме с голяма част от редовните нарушители, които навлизат на територията на НП „Рила” с моторни шейни. Надявам се догодина да се справим и с този проблем”, коментира Милушев.

За целия парк, който е на огромна територия, има само три моторни шейни, а две от тях са доста стари. Няма как парковите служители да се състезават с нарушителите, които карат мощни и модерни моторни шейни.  Трябват още моторни шейни, по-добри автомобили – по-нови и високопроходими. По-голямата част от колите са 20-годишни. В момента тече поръчка за закупуване на нови АТВ-та.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини