Разбиха престъпна група в Петрич, точила евросубсидии. Илия Пашов: Не съм арестуван, на работа съм си

Снимка: 24 часа
Снимка: 24 часа

ГДБОП разби банда, точила евросубсидии в Петрич. 600 000 лева са били незаконно присвоени от двама от групата, останалите 6 души също вземали пари. Операцията е съвместна с европокуратурара.

През 2020 г. в ГДБОП са придобити данни, че в Петрич банда незаконно предоставя и усвоява  субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери. Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми са:  началникът на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич, други служители на общинската служба, техни роднини и приближени лица.

Всяка година те прогресивно увеличавали декларираните площи и животни, респективно се увеличавали и сумите, които получавали под формата на субсидии. Установено е още, че ръководителят на Общинска служба „Земеделие“ в Петрич и  брат му са успели да усвоят чрез констативни нотариални акта по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара. 

Само двама от бандата са получили за последните 5 календарни години парични средства в особено големи размери под формата на субсидии - над 600 000 лв.

Затова вчера е проведена специализирана полицейска операция съвместно със служители на сектор БОП – Благоевград, сектор БОП – Кюстендил, сектор БОП – София град, сектор БОП – София област, и сектор БОП - Перник.

В хода на проведените мероприятия са извършени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претърсване и изземване на 7 леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса в Петрич и Сандански, в това число и помещения на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич и земеделска аптека с амбулатория. В хода на провежданите мероприятия са установени и иззети мобилни телефони и СИМ карти, заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко – продажба на частни и общински имоти /земеделски площи/, както и множество идентификатори за животни - ушни марки. 

Със заповед за задържане за срок до 24 часа са задържани 8 лица, от които шефът на общинската служба „Земеделие“ – Петрич, други служители на общинската служба и лица, съпричастни към гореописаната престъпна дейност. Работата по случая продължава, като към настоящия момент се извършват разпити на лица в качеството на свидетели. Извършват се проверки на регистрирани животновъдни обекти на лица /бенефициенти по европейски програми/, имащи отношение към престъпната дейност, като към момента са констатирани несъответствия между броя на декларираните и броя на представените животни в проверяваните обекти. Разследването се осъществява под надзора на европейската прокуратура. Двама от групата са задържани в Обзор по време на земеделски семинар. 

Ние открихме Илия Пашов, директор на Общинска служа „Земеделие” в Петрич, на работното му място. Той сподели, че не е арестуван и е на работното си място. На работа са и всички останали служители, увери Пашов. Според него никой от службата не е в ареста, а само са разпитвани като свидетели по подадения анонимен сигнал.

„Съдействаме на органите на реда. Те проверяват животновъдните обекти в община Петрич, както и сключените договори с бенефициентите за пасища и мери. Иззеха документация, която ще прегледат. Всичко сме предоставили на разследващите”, каза още Пашов, който оглавява ОС „Земеделие” в южния град от 2013 година. Той е и общински съветник от БЗНС. Категоричен е, че не се притеснява от разследванто и не смята, че то е в резултат на политическа атака срещу него.

Очакват се окончателните резултати след акцията и дали ще има повдигнати обвинения. Операцията на ГДБОП е извършена с партньорството на европрокуратурата на Лаура Кьовеши.     

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини