Борисов сезира Цацаров и ДАНС за сделката с "Химко"

Борисов сезира Цацаров и ДАНС за сделката с Химко
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и ДАНС по твърденията за искан подкуп от инвеститор, изложени в писмо до него от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов. Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, съобщиха от правителствената информационна служба, пише Днес.бг.

Около час по-рано от пресслужбата на правителството обаче изпратиха съобщение, в което се посочваше, че твърденията за корупция в процедурата за продажба на "Химко" АД - Враца (в несъстоятелност) трябва да се насочат към правораздавателните органи, синдика на дружеството и съда по несъстоятелността.

Тъй като държавата няма собственост в активите на "Химко" АД и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на България разделение на изпълнителната и на съдебната власт, посочиха по-рано от МС.

Съобщението бе по повод на изявления в медиите на Ян Аронов, президент на ANJ Group, че му е искан подкуп от 500 хиляди евро, за да може да се осъществи сделка за "Химко". Парите му били искани като първоначален рушвет от синдика на предприятието Росица Томова и мъж, представящ се за съветник на премиера Бойко Борисов.

Миналата седмица стана ясно, че компанията "НСН Инвестмънт" е купила фалиралия преди години завод по време на обявения от синдика последен търг за продажба на 20 януари 2016 г. Според справка в Търговския регистър "НСН Инвестмънт" е със собственици депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

От правителствената информационна служба уточняват, че писмо от Ян Аронов е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари с копия до главния прокурор Сотир Цацаров и до заместник посланика в посолството на САЩ в София Мартина Стронг.

В писмото се твърди за корупционни действия в процедурата по продажба на "Химко" АД, непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на "тази група".

Продажбата на активите на длъжника "Химко" АД се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва, се казва в съобщението на МС.

Нито към 8 септември 2015 г. - дата, посочена в писмото на Ян Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото - "г-н Богданов", уточняват от пресцентъра на кабинета.


 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини