Симеон Сакскобургготски на молебен и изложба в Симитли

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Бившият премиер Симеон Сакскобулгготски гостува в Симитли днес, където заедно с кмета на община Симитли Апостол Апостолов откриха изложбата „Духът на миналото в образи“.

Рано сутринта пък присъстваха на молебен за закрила на българския народ, отслужен в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в града. Гостът бе впечатлен от експозицията, съставена от картини на студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград.

„Творбите показват автентични неща за нашата страна и по-конкретно за община Симитли, виждате картина с кукер, който е един от символите на нашата община. Иизложбата е допълнена с характерни за този край етнографски елементи и носии“, сподели кметът Апостол Апостолов.

Бившият премиер също остана впечатлен от картините на младите художници. „С две думи искам само да кажа, че много се радвам, че успях да включа в програмата си за посещение в община Симитли. Моето желание бе с присъствието си да насърча младите художници, защото ето такива картини от нашата си България, нещо, което е много по-автентично, ме радват. Всички ние трябва да подкрепим тази инициатива. Радост за мен бе и това че отново съм в Симитли, затова искам да благодаря за поканата на кмета Апостол Апостолов и на Кристиян Ковачев“, заяви Симеон Сакскобурготски. Градоначалникът и гостът си рамениха подаръци, един от които бе с изключително емоционална стойност за бившия премиер, тъй като представляваше колаж от снимки от първото му посещение в общината на Националния празник на България – 3 март 2004 година.

След изложбата Симеон бе на официалното представяне на туристически пътеводител на симитлийския край. Пътеводителят бе представен от Кристиян Ковачев и проф. д-р Нина Христова. „Пътеводител на симитлийския край” вече е достъпен в електронен вариант на www.simitli.bg, където всеки желаещ може да се запознае със съдържанието му. Приятна изненада бяха прекрасно подредените гозби, приготвящи се само в този регион. Баници с кестени, баници с праз, чушки с извара и много красиви пити хляб и десерти бяха приготвили бабите Катя и Райна от село Брежани.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. хихи
    като не можа да откара бойко, поканиха царя
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини