Швейцарци изградиха разкош за магерата край село Баничан

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Десетки магарета ще изкарат пенсионерските си години в модерен и оборудван с всякакви екстри приют край гоцеделчевското село Баничан.

Днес магарешкият резерват бе тържествено открит с водосвет, отслужен не от един, а от двама свещеници. Важното събитие бе уважено от цялата местна администрация начело с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов и представители на швейцарската организация „Ветеринари в действие”, която финансира и стопанисва първия „старчески дом” за магарета, кръстен патетично „Долината на магаретата”.

Тук животните ще изживяват своите пенсионерски години безгрижно и лежерно - ще се радват на пълно обслужване, на отлични грижи от обучен персонал, ще им се прави дори „педикюр”.

Организацията от Швейцария ползват за своя проект 250 дка земя, повечето е общинска собственост и е предоставена на концесия за 10 години. Други парцели са закупени, а трети са под аренда.

Изградени са три магарилника, направени са пасища и необходимата инфраструктура, капацитетът е за 60 четириноги, но може да се увеличи двойно при нужда.

В „Долината на магаретата” ще работят 9 гледачи, както и ветеринарен лекар, преминали високо квалифициран курс на обучение при швейцарски специалисти.

В старческия дом ще се настаняват магарета на над 20-годишна възраст, когато вече са немощни и са се трудили доста, за което са заслужили достойни старини. До смъртта им за тях ще бъдат полагани много грижи, ще се обслужват от ветеринари, ще се лекуват, ще бъдат хранени и дори ще им правим „педикюр”, тъй като за тях е важно да е здраво копитото, каза ветеринарният лекар Марио Дърпатов.

За магаретата са построени специални обори с ясли за храна, осигурен е и голям двор за разходка на пенсионираните четириноги. В момента доброволно са предадени от стопаните им 17 магарета. Собствениците им трудно се разделили с тях ,защото ги приемат като свои най-близки приятели.

Организацията полага грижи за близо 200 магарета в региона от много години.

 "С проекта искаме да възпитаме едно по-хуманно отношение на хората към животните, а и да облекчим старините на четириногите, а не да ги продават на кланици”, обясни д-р Константин Антов, управител на „Ветеринари в действие” за България. Той уточни, че до момента инвестицията надхвърля 500 000 лева, като в нея са включени и оперативните разходи за заплати по изграждането на обекта и на служителите в него. Бъдещите планове на собствениците на магарешкия приют е да разработят съвместни програми с училищата, да идват ученици, които да се учат на любов към животните. Има идея да се ползват дългоушковците и за терапия на хора с ментални дефицити. „Отворени сме за различни инициативи, но всяко нещо с времето си”, каза още д-р Антов.

„Ние в общината сме съградили дом за стари хора, имаме 5 социални центъра, така че, защо да нямаме и приют за животни, така учим и младите на хуманно отношение. Това е наистина иновативен и социален проект, който реализираме в община Гоце Делчев“, каза кметът Владимир Москов. Той благодари на инвеститорите за интереса към нашия район и затова, че помагат на много от хората в селата с грижи за техните животни.

Така след Центъра за реадаптация на танцуващи мечки над Белица, в Пиринския край отвори врати и резерват за магарета.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини