Учени, духовници, общественици припомниха делото на Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

В навечерието на 19 юни – Денят на св. Паисий Хилендарски, в Банско приключи работата си двудневната Международна научна конференция „Свети Паисий Хилендарски – Вселената славянобългарска“. Учени, духовници, общественици, граждани и представители на местната власт слушаха докладите и участваха в дискусиите.

Конференцията бе посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му от Българската православна църква и 260 години от написването на „История славянобългарска“, а нейни организатори - Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Неврокопската Света митрополия и Община Банско.

Освен като научен форум, конференцията бе определена от зам.-ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. Надя Чернева като духовно събитие. Началото бе дадено с църковно песнопение на певци от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски по музика на Йоанис Папахронис и с видеоприветствие на деветокласници от СУ“Неофит Рилски“ гр.Банско.

Личността на Светогорския монах заслужено заема почетно място не само в народната памет, но се радва на многолетен задълбочен интерес от научната ни общност, посочи в приветствието си кметът на община Банско Иван Кадев и изказа увереност, че докладите и дискусиите ще дадат ценен принос за изучаването - пространно и в дълбочина, на живота и делото на великия възрожденец. Кадев каза, че в града има голям интерес към проучванията на живота и делото на св. Паисий Хилендарски, тъй като те са пряко или косвено свързани с миналото на Банско, животът и заниманията на предците и съвременниците му извън пределите на българските земи.

През тази година отбелязваме и един акт на Българската православна църква, за който българският народ е признателен – 60 години от канонизирането на Паисий като светец, посочи Кадев. Той отбеляза, че този акт на църквата поставя делото му наравно с това на светците Седмочисленици и е израз на дълбоко закодирано в българите преклонение пред знанието, вярата и истината.

Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим поздрави участниците в конференцията с цитат от „История славянобългарска“ : „Tвърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала“.

„Твърде тревожно е онова, което става в света, а и в нашата държава днес и ние не може да го отминаваме с безразличие. Чудно обаче е и утешително това, което виждаме тази година във връзка с честванията на Св. Паисий - колко много инициативи, събития, много хора и институции подеха със радост подобаващо отбелязване на тези годишнини“, каза още митрополит Серафим, като допълни, че сякаш отдавна сме имали тази потребност.

В поздравителен адрес от името на ректора на Пловдивския университет проф. Румен Младенов и академичната общност бе посочено, че висшето училище цени усилията на община Банско за съхраняване на „вселената Паисий“.

В поздравителен адрес от община Пловдив главният експерт по религиозни въпроси, дирекция „Социална политика“ към община Пловдив д-р Петър Граматиков отбеляза, че с включването на 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски в списъка на бележити годишнини на ЮНЕСКО за периода 2022-2023 г., световната организация също е дала оценка за значимостта на неговото дело.

В Международната научна конференция „Свети Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска“ участваха учени от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Българската академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Университета в Солун, Гърция. Тя завърши с кръгла маса на тема „Посланията на Паисий Хилендарски: респектиращо наследство, актуални научни предизвикателства“.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини