Управляващите се канят да окрупнят общините и да намалят мандатите на кметове и съветници

Настимир Ананиев, снимка: Фейсбук
Настимир Ананиев, снимка: Фейсбук

На коалиционен съвет предстои да бъде обсъдено предложението за окрупняване на общините и разглеждане на мандатността на кметовете и общинските съветници, каза в Смолян депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, съобщава 24 часа.

"Окрупняването на общините и мандатността на кметове и общински съветници е с цел повишаване на административния капацитет. И е свързано с факта, че за съжаление населението намалява. На база на преброяването, от което окончателните данни ще излязат през октомври т.г., и на база финансовите обстоятелства, ще се направи анализ. Не може общината да е най-големият работодател в едно населено място. Трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на населението и с друга цел - да вървим към децентрализация. Защото как да децентрализираме една община, която е в технически фалит", коментира Ананиев.

Според него, мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема. "В България се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решения на общи софри какво да се случва в дадена община. Трябва да видим по какъв начин да пресечем този модел. Същото важи и за общинските съветници. Подкрепям предложението да имат общинските съветници и кметове максимум два мандата. Това значи 8 години. Ако за 8 години не си успял да свършиш нещо конкретно, значи няма да го свършиш и за 20 години. Това предложение в момента се обсъжда, не е входирано. Явно хората следят темата и казват, че особено за Смолянски регион е много адекватно предложението и го припознават като възможност за разбиване на различни модели и за участие на повече хора в политиката като цяло", заяви Ананиев.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини