Маймунската шарка се е разпространила в Европа след международни гей партита

Ангел Кунчев, bTV
Ангел Кунчев, bTV

Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“.

Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му е малко вероятно да се превърне в пандемия заради по-трудния начин на предаване.

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по-тесен – човек трябва да има, евентуално, сексуални отношения, продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване маймунската шарка“, обясни доц. Кунчев.

Кунчев напомни, че заболяването е открито за пръв път през 1959 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка. Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

В момента ЕС проучва кои страни искат да поръчат от ваксината, за да бъде направена обща доставка, но у нас подобна стъпка все още не е предприета.

На Балканите се говори за едни случай – в Словения, едва ли ще се наложи масова ваксинация, коментира главният епидемиолог на държавата.
 
„Хубавото е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни епидемиологът.

Той прогнозира, че разпространението на шарката ще продължи с бавни темпове и съобщи, че рисковите групи у нас се наблюдават. Здравните власти вече са изпратили указания до личните лекари за какво да се следи, как да се взема и изпраща материал за изследване.

Доц. Кунчев каза още, че до момента се потвърждава хипотезата, че коронавирусът става все по-лек като протичане, но секвенирането на проби продължава за търсене на нови варианта, особено след случаите в Китай и Южна Африка, където има подем на разпространението.

"Неваксинираните хора са "горивният материал на епидемията", затова е добре да се имунизират, подчерта той и изрази секптицизъм за нуждата от четвърта доза ваксина.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини