Мощи на Светите братя Кирил и Методий идват в София за 24 май

Мощи на Светите братя Кирил и Методий идват в София за 24 май

Мощите на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил вече са в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", а утре ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

Мощите ще останат в манастира, а утре с литийно шествие ще бъдат внесени в столичния храм "Св. Неделя", където миряните ще могат да се поклонят пред тях, каза днес по БНТ архимандрит Никанор - игумен на Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян". 

От Софийската митрополия уточняват, че това става с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Светия синод на Българката православна църква.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен.

Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

В 12:00 часа утре ще е посрещането на Светите мощи на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски", и с литийно шествие по булеварда светинята ще бъде пренесена в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". След това ще има и молебен пред Светите мощи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини