Таен слой на училищно знаме в Гоце Делчев разкри лика на малкия Симеон

Снимки: ПМГ
Снимки: ПМГ "Яне Сандански"-Гоце Делчев

Следващата седмица ПМГ "Яне Сандански" в Гоце Делчев ще има скъп гост. Във вторник в училището ще гостува бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Той идва по покана на кмета на града Владимир Москов и по покана на училищното ръководство.

В учебното заведение Симеон ще разгледа уникалната находка, която миналата година учителите съвсем случайно откриха - ликът на 2-годишния Симеон се оказа скрит под този на Яне Сандански на старото училищно знаме.

ИлинденПрес припомня любопитната история, която бе разкрита в навечерието на 95-та годишнина на най-старото учебно заведение в региона. Директорката Елка Божикова решила да извади от склада автентичния флаг на школото, който са целували няколко поколения неврокопчани.

Знамето било прибрано през 2000 година, когато Министерството на образованието спуснало разпореждане за уеднаквяване на училищните символи, които трябвало да бъдат на зелен фон.

"За годишнината решихме да извадим автентичния флаг и да го покажем на нашите възпитаници, защото то е част от историята на гимназията. Видях, че вече е поизносено и затова реших да потърся услугите на реставраторски екип от музея в Благоевград, който да го възстанови и освежи", разказва Елка Божикова.

Без да подозира какво крие училищния флаг, тя го занесла на реставратора Илия Борисов в областния център. След десетина дни той й позвънил и я помолил за среща, тъй като имал да й съобщи нещо важно.

"Тогава разбрах, че под горния слой с образа на Яне Сандански знамето има още един пласт", разказа директорката.

След направени експертизи и специални рентгенови снимки се разкрил втория съвсем различен слой. На него е изписано СМѣСЕНА ГИМНАЗИЯ; „КНЯЗ СИМЕОН ТЪРНОВСКИ“- НЕВРОКОПЪ и е изрисуван детският лик на Цар Симеон II, поставена е и корона. Образът е пълно копие на двегодишния Симеон. Повече от 70 години никой не е подозирал за тайния втори слой на знамето.

Начинанието било финансирано от местния бизнесмен Росен Думанов, възпитаник на ПМГ "Яне Сандански". За възстановяването на тайния пласт се наложило да поръчат материали от Италия, както и специална коприна от френския град Лион, с която да се закърпят поизгнилите места.

Гимназията съществува от 1920 година и за първи път е именувана на личност през 1940 година, когато за патрон е избран Симеон Търновски. По-късно след 1944 година тя получава името на Яне Сандански.

"Явно след 9 септември 1944 г. се е наложило премахване на короната, преименуване на гимназията на името на Яне Сандански и  промяна в знамето. Двете изображения се различават и като техника на изпълнение, и като материали. Не е ясно обаче защо тогавашните ръководители на гимназията не са поръчали ново знаме, а са предпочели да покрият старото с пласт с маслени бои. Факт е, че именно благодарение на втория слой, който е послужил като предпазен пласт, днес можем да видим оригинала на знамето. В този смисъл, твърде е вероятно това да е направено съвсем умишлено, за да се запази за поколенията оригиналът", коментира директорката.

Размерите на знамето са 90 на 140 см.

Елка Божикова е изпратила писмо до  Симеон II за находката. Той  върнал поздравления и обещал при първа възможност да посети училището.

"Тази истоиря развълнува всички неврокопчани. Сега ще поръчаме специална витрина, в която да съхраняваме находката, както и СОТ, за да я препазим от иманяри", допълни Божикова.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини