Тодор Петлов стана почетен гражданин на Добринище

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

С двудневни тържества Добринище отбеляза празника на своя град – 22 септември.Тази година се навършват 10 години от обявяването му за град. На събитието, освен щастливия домакин – кметът Китан Галчев,  присъстваха председателят на Общински съвет – Банско, Владимир Колчагов, заместник-кмета на общината Сашка Въчкова, придружена от своите колеги, общински съветници и общественици. Всички те поздравиха с празника стеклите се на централния площад жители и гости и отправиха пожелания за все по-голяма популярност на спа курорта, който с лековитата си вода, обновена инфраструктура и все по-красив облик, със съхранената си история и самобитна култура, привлича все повече верни почитатели.

За първи път в историята на Добринище, бе връчено званието Почетен гражданин на града. За заслугите си като ревностен родолюбец и  краевед, събирал и издирвал десетилетия факти за историята, бита и обичаите на своето родно място, д-р Тодор Петлов бе удостоен с високото звание лично от председателя на Общински съвет - Банско Владимир Колчагов. Въпреки своята преклонна възраст, д-р Петлов получи своето звание с бодрост и висок дух пред очите на своите благодарни съграждани. Съвременният будител е изтъкнат лекар-педиатър с дългогодишна практика, публикувал редица исторически трудове за Добринище. Последната му книга от 2014 г., е побрала историята на Добринище със забележителностите на селището, с неговите хора, с техния бит, обичаи и традиции, с най-заслужилите местни жители, работили на полза роду през годините и вековете. Създал е книгата на базата на записките, които си е водил през годините, на живите разкази на свои земляци, които търпеливо е записвал още от ученическите години.

Пищната празнична програма продължи с пъстър фолклорен концерт с участието на самодейните състави на града, а на следващия ден юбилеят бе отбелязан с футболен турнир и конкурс за детска рисунка.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини