Любчо Георгиевски: Натиск върху Балканите винаги е имало

Снимка: bTV
Снимка: bTV

София и Скопие трябва да направят повече, за да стигнем до решение на проблемите. Премиерите на двете страни имат енергията, за да подобрят тези отношения, но в същото време много се влияят от останалите партии в коалициите си, както и от общественото мнение. Това коментира пред Би ти ви бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски.

Според него правителството у нас е по-нестабилно по отношение на македонския въпрос. Последната година и половина е кулминация на цикъла на влошаване на отношенията между България и Северна Македония, смята бившият премиер на РСМ. Той призова двете страни да гледат позитивно, за да могат по-бързо да се разрешат различията между тях.

„Взаимоотношенията са влошени, защото се гледа само езика на омразата и в двете страни. И двете държави може да изгубят, ако продължи тази система на блокиране и продължаване на кризата“, каза още той.

„Натиск над Балканите винаги е имало. Той в момента продължава върху София и Скопие, но двете държави трябва да издържат. Натискът в момента не е негативен, а е за да се разрешат проблемите и да се продължи напред“, твърди бившият премиер.

Според Георгиевски зад влошаването на отношенията между София и Скопие стои дълбоката държава. „Северна Македония и България трябва да бъдат разделени и скарани“, смята той.

Георгиевски допълни, че поддържа идеята българите да бъдат включени в конституцията на РСМ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини