Евроселото Черниче почете храмовия празник на църквата си

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Много миряни почетоха днес храмовия празник на църквата в евроселото Черниче, носеща името на светеца. Още в ранни зори отец Велизар отслужи водосвет за здраве. Тъй като е петък, майстори готвачи приготвиха вкусен постен курбан от риба и боб, който свещеникът освети.

Десетки жители на село Черниче и околните населени места се стекоха в храма, за да чуят литургията, да запалят свещ за здраве и да отпразнуват заедно празника. Празникът уважиха още кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общинския съвет Вилимир Александров и кметът на село Черниче Георги Стефанов, който днес е именик.

Църквата „Св. Георги“ е един от най-красивите храмове в симитлийска община. Миналата година започна изографисване на черквата, като на едната ѝ стена са изобразени само български светци. Друга любопитна подробност е, че в църквата се съхранява частица от мощите на свети Трифон, който пък е патрон на известната в страната Винена партия, чията централа е точно в евроселото.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини