10 дни "Български пощи" не приемат никакви пратки

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

"Ни-що!" Това е краткият отговор на въпроса какво може в момента да се изпрати чрез "Български пощи". Даден е от произволно избран пощенски клон в София днес - 10 дни, след като за първи път се разбра за голямата хакерска атака срещу системите на държавното дружество, пише segabg.com.

Сривът блокира изплащането на пенсии и помощи, които впоследствие бяха прехвърлени на хартиени списъци, а срокът за получаването им - удължен. Великденските добавки за някои пенсионери станаха първомайски, понеже за тях срокът се удължи до 3 май.

Заедно с тези огромни задачи обаче, хакерската атака блокира и основната работа на пощите - изпращането на пратки. 10 дни то е напълно преустановено, а чрез "Български пощи" оперират и хиляди фирми. Отчасти е спряно и доставянето на пратки - получаването им е възможно само ако не се дължи плащане.

Последната актуална информация на сайта на държавното дружество е от 18 април. Пред "Сега" от пресцентъра на дружеството казват, че работата по отстраняване на пораженията продължава. Повече информация кой и какво прави за възстановяване на системите липсва, въпреки че задачата влиза в отговорностите на няколко министерства. Прекъсването на услугите е безпрецедентно по мащабите си, но правителството усърдно мълчи по въпроса.

Първото и единствено изявление на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова за срива в пощите е от 18 април. В него тя увери, че плащането на пенсии и добавки е гарантирано във всеки пощенски клон - нещо, което не отговаряше на истината към онзи момент. И също заяви, че се работи "за отстраняване на всички технически неизправности в най-кратки срокове". Седмица по-късно никой от правителството не коментира дали и какъв напредък е постигнат, допълва segabg.com.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини