Пожар изпепели 150 дка иглолистна гора над Илинденци

Снимки: ЮЗДП
Снимки: ЮЗДП

Служители на 8 Държавни горски стопанства към ЮЗДП гасят пожар над село Илинденци, община Струмяни. Вчера след 13,00 часа е пламнал огън на площ от 150 декара. Горят насаждения от черен бор, гори и хвойна.

До късно снощи огнеборците бяха на терен в опит да овладеят стихията. Тази сутрин служители на горските стопанства продължават да потушават ръчно. Районът е пресечен и труднодостъпен.

„Тази сутрин рано подновихме гасенето. В потушаването на пожара, който продължава да гори, участват 20 пожарникари и 40 наши служители. Теренът е много тежък и стръмен, всичко се прави на ръка”, каза преди минути директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Той увери, че няма опасност за жителите и имуществото на село Илинденци, макар че огънят е близо до населеното място. Между периметъра на пожара и селището има дере, което не позволява огънят да премине към селото.

Заради мащаба на пожара в гасенето засега не участват доброволци, защото има опасност от инциденти. „Пожарът вилнее в местността Занданите. Огънят е много голям, трудно се диша от дима. Хората излязоха само да си вземат хляб и се прибраха по домовете си. Дано успеем да спрем огнената стихия”, каза кметът на Илинденци – Илия Башлиев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини