Откриха възстановената от ДГС-Рилски манастир екопътека до Стобските пирамиди

Снимки: Илинден Прес
Снимки: Илинден Прес

Държавно горско стопанство-Рилски манастир официално откри днес възстановената екопътека „Стобски пирамиди” в кочериновското село Стоб. Това стана в Седмицата на гората, която се чества с различни инициативи в цялата страна.  

Служителите на горското стопанство за по-малко от два месеца успяха да поправят архитектурните елементи и укрепителните съоръжения в дългата 1100 метра екопътека, за да е хем удобна, хем безопасна за многобройните туристи от страната и чужбина, които посещават уникалната местност Кулски рид. Уникалният природен феномен води все повече гости в село Стоб.         

       

Изградени са нови 180 метра предпазни парапети, които са обработени с естествени масла като защита от неблагоприятните атмосферни условия, а в основата си са бетонирани и подсилени с крепежни винтове. Реновирани са две беседки, изградени са 10 пейки, както и кътове за отдих на две места по протежение на екопътеката. В опасните за посетителите участъци са монтирани дървени укрепления в хармония с природата, които едновременно с това предпазват и почвата от ерозионни процеси. Поставени са и кошчета за отпадъци. Напълно готов е и информационният посетителски център в началото на природната забележителност, който е изграден от дърво.

Екопътека-Стобски пирамиди (2)

„Възстановяването на екопътеката до Стобските пирамиди се извърши със средства от стопанската дейност на ДГС-Рилски манастир и с труда на горските служители. Искам да им благодаря и до пожелая на всички туристи приятно и безаварийно достигане до ункалните Стобски пирамиди”, заяви Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие в Благоевград.

Още снимки на уникалния природен феномен и от откриването можете да видите в рубриката "Фото новини".

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини