Войната в Украйна оскъпява жилищата в Благоевград, цените на материалите вървят нагоре

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Войната в Украйна затруднява доставката на основни строителни материали у нас. Браншът търси възможности за внос от други страни, но това води до двойно оскъпяване на суровините. Тази ситуация може да постави пред риск редица инфраструктурни проекти, а цените на жилищата вероятно ще продължат да вървят нагоре. Това коментира пред Дарик строителният предприемач от Благоевград Петър Байкушев.

Според него секторът е оставен да се спасява сам и мнозина предприемачи се опитват да компенсират прекъснатите доставки от Украйна и Русия, които са основен износител на стомана и желязо за Европа, с внос от трети страни. Това обаче води до двойно и тройно оскъпяване на материалите.

„Бизнесът е оставен да се спасява поединично. Нямам информация държавата да е дала заявка да подкрепи по някакъв начин този сектор“, допълни Байкушев.

Той прогнозира, че цените на жилищата ще продължат да се увеличават, като в сравнение с минал период увеличението в момента е с над 20 процента.

В момента държавните поръчки са на кота нула и строителите се опитват да оцелеят с работа за частни инвеститори.

„Никой не може да каже кога ще приключат военните действия в Украйна и кога ще бъдат възстановени търговските връзки в Европа. За нас най-важното сега е да спасим бизнеса и да съхраним работниците, но не е изключено някои по-малки фирми да понесат фатални последици от случващото се в момента“, подчерта Байкушев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини